Oppervlaktebehandelingen​

 

De Metaalwinkel biedt voorbehandelingen en oppervlaktebehandelingen aan. Hieronder het overzicht aan behandelingen die wij leveren.

 

Voorbehandelingen

Een voorbehandeling is een behandeling aan het oppervlak die voorafgaand aan de oppervlaktebehandeling plaatsvindt. Dit is nodig om de volledige werking van de oppervlaktebehandeling te kunnen benutten.

 

 • Slijpen
 • Polijsten
 • Elektrolytisch polijsten

 

Oppervlaktebehandelingen

Met de oppervlaktebehandelingen kun je het materiaal een andere eigenschap mee geven door het toevoegen van een beschermlaag, het product verfraaien of vervormen.

 

 • Anodiseren
 • Beitsen en passiveren
 • Chromateren
 • Chemisch vernikkelen
 • Galvanisch vernikkelen
 • Kleuren van metaal (epoxeren/poedercoaten)
 • Verchromen en vernikkelen
 • Vergulden
 • Vertinnen
 • Verzilveren
 • Verzinken

 

Slijpen en Polijsten

Het slijpen en polijsten wordt als één proces gezien. Slijpen wordt gebruikt voor een grove krasstructuur, borstelen voor fijnere krasjes en polijsten voor een satijn glanzende afwerking. Slijpen wordt vaak toegepast als voorbehandeling op een andere oppervlaktebehandeling. Met het slijpen wordt de ruwheid van het metaal verbeterd en de scherpe kanten worden meer rond gemaakt. Het polijsten zorgt voor een mooier en gladder uiterlijk van het materiaal. 

 

Elektrolytisch polijsten

Door het elektrolytisch polijsten wordt er materiaal verwijderd van het metaal. Het materiaal wordt hierdoor gladder en glazend.

 

Elektrolytisch betekent dat er gebruik wordt gemaakt van elektriciteit om dit proces in gang te zetten. De elektrische spanning veroorzaakt het verplaatsen van de metaalionen. Oneffenheden worden verwijderd van het product. Het product is nu makkelijker te onderhouden. Hierdoor wordt het product hygiënischer en is er minder vuilaanhechting.

 

Elektrolytisch polijsten wordt met name gebruik als voorbehandeling maar kan ook gebruikt worden voor producten in de chemie, chirurgie, transport en farmacie vanwege de hygiënische voordelen. 

 

 

Anodiseren 

Geschikt voor aluminium.

 

Anodiseren is een elektrolytische behandeling. Het zorgt voor een harde laag op het metaal zodat het slijtvast wordt gemaakt. Anodiseren met een dikkere laag wordt hardcoating genoemd. Het kan zijn dat aluminium na een tijdje minder goed beschermd is tegen corrosie. Dit kan worden voorkomen door het van tevoren te beschermen met de dikkere oxidelaag. Ook wordt anodiseren gebruikt voor een betere hechtlaag voor het lakken.

 

Anodiseren wordt gebruikt in machinebouwindustrie, als elektrische isolatielaag, fietsindustrie, auto-industrie, decoratie en als hechtlaag voor het lakken)

 

Beitsen en passiveren

Geschikt voor ieder metaal.

 

Het doel van beitsen is het reinigen van het metaal en het aanbrengen van een beschermlaag met salpeterzuur en fluorwaterstofzuur.

 

Salpeterzuur beschermt het metaal tegen aantasting en het fluorwaterstofzuur brengt het metaal terug naar de oorspronkelijke staat door het oplossen van de metaaloxiden. Na het beitsen wordt het metaal gespoeld, waarna na ca. 24 uur het metaal weer een corrosiebestendige deklaag krijgt door de buitenlucht. Passiveren wordt gebruikt om dit proces te versnellen.

 

Toepassingen in woningbouw, machinebouw, auto & energietechniek.

 

Chromateren

Chromateren is het beschermen van aluminium tegen oxidatie (zoals bij anodiseren) en is blauwwit van kleur. Dit wordt voornamelijk gebruikt wanneer anodiseren niet uitvoerbaar is of wanneer een product beschermd moet zijn tegen corrosie, maar ook elektrisch geleidend moet zijn. Het wordt net als anodiseren ook gebruikt om een betere hechtlaag te creëren voor het lakken. Voor de toepassing van het chromateren is een voorbehandeling nodig van ontvetten en beitsen.

 

Het geel- en blank chromateerproces van de Metaalwinkel voldoet aan de MIL-specificaties (MIL-C-5541E).

 

Chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen wordt voornamelijk gebruikt voor staal, maar ook voor koper, messing en RVS.

  

Chemisch vernikkelen wordt vaak toegepast als verfraaiing of beschermlaag tegen roest. Nikkel is een geelachtig metaal. De nikkellaag is beschikbaar in mat, halfglans of hoogglans.

 

Om het materiaal chemisch te kunnen vernikkelen moet het materiaal voorafgaand worden geslepen en gepolijst. Chemisch vernikkelen is een stroomloze toepassing en wordt op gang gebracht door een chemische reactie. Chemisch vernikkelen wordt vaak gebruikt om een gelijkmatige laag te creëren en is meer corrosiebestendig dan het galvaniseren.

  

Nikkel is goed te solderen, waardoor het vernikkelen vaak wordt toegepast in de voedingsmiddelenindustrie (vleeshaken, transportkettingen), machinebouw (tandwielen), maritieme industrie (buizen, pompen) en medisch/farmaceutische industrie (scharen, tangen, naalden en machines voor medicijnproductie). 

 

Galvanisch vernikkelen 

Galvaniseren wordt gebruikt voor vernikkelen, verchromen, verzinken, vergulden, verzilveren en vertinnen.

 

Het doel van het galvaniseren is dat er afwijkende eigenschappen worden gegeven aan het grondmetaal. Galvanisch vernikkelen wordt vaak gebruikt zodat het voorwerp minder gevoelig is voor roest, meer glans krijgt, krasbestendig en geleidend is. Door de elektriciteit wordt het voorwerp met een laagje metaal bedekt.

 

Er kunnen meerdere lagen worden gecreëerd om het materiaal optimale eigenschappen te geven. Er worden meerdere lagen toegevoegd om het materiaal te voorzien van hardheid, verandering van warmte- of elektrische geleidbaarheid, chemische bestendigheid of weer- of corrosiebestendigheid, ter verfraaiing of het weer op maat brengen van een versleten voorwerp.

 

Kleuren van metaal  (epoxeren / poedercoaten)

Gebruikt voor staal, aluminium en koper.

 

Poedercoaten wordt gebruikt om metalen een RAL-kleur mee te geven. Hiervoor is een zeer goede voorbehandeling nodig.

 

Poedercoaten is een elektrolytisch proces. De onderdelen zijn positief geladen, de poedercoating negatief. Hierdoor trekt de coating naar het voorwerp toe. Hierna wordt het materiaal in een oven verhit om een sterke verflaag te creëren. Door deze laag is het product niet alleen gekleurd, maar ook corrosie- en weerbestendig.

 

Poedercoaten wordt gebruikt voor onder andere balkonhekken, stalen hekken, auto onderdelen, witgoed, radiatoren, fietsen, kantoormeubelen, staalconstructies etc. 

 

Vergulden

Gebruikt voor bijna alle metalen.

 

Vergulden is het bedekken van een metalen voorwerp met een laagje goud. Dit is een elektrolytisch proces en wordt meestal gebruikt ter verfraaiing, als warmtegeleider of als beschermlaag tegen chemische invloeden.

 

Het laagje goud is zeer edel en houdt het product roestvrij. Goud is een minder goede geleider dan zilver, maar is nog steeds een goede elektrische en thermische geleider. Puur goud is niet te gebruiken voor industrie vanwege de zachtheid, vandaar dat het altijd gelegeerd wordt met andere metalen voor hardheid. 

 

Vertinnen

Gebruikt voor ijzer.

 

Vertinnen is het bedekken van een metalen voorwerp met een laagje tin. Dit is een elektrolytisch proces en wordt vaak gebruikt als roestwerende laag en om binnendringend vocht te voorkomen. Tin is zeer buigzaam en maakt het metaal waterbestendig, maar geeft wel een reactie met veel zuren. Bij het vertinnen ontstaat een glanzende, witte laag.

 

Vertinnen wordt vaak gebruikt in elektronische producten. Ook wordt van vertinnen gebruik gemaakt in de chemische industrie omdat tin resistent is tegen chemische stoffen. In de blikindustrie wordt tin toegepast omdat tin niet giftig is. 

 
 

Verzilveren

Verzilveren is het bedekken van een metalen voorwerp met een laagje zilver. Dit is een elektrolytisch proces. Zilver wordt vaak gebruikt omdat zilver de beste geleider is van alle metalen. Het is daarnaast zeer eenvoudig te bewerken en is het harder dan goud. Zilver heeft desinfecterende eigenschappen en reflecterend vermogen.

 

Minderwaardige metalen worden vaak verzilverd om het te verfraaiing, denk hierbij aan sieraden, bestek en kandelaars.

 

Verzinken

Verzinken is het bedekken van een metalen voorwerp met een laagje zink. Verzinken zorgt voor het beschermen tegen roest.

 

Het grondmateriaal is kathodisch beschermd, waardoor de zinklaag al bij geringe laagdikte bescherming biedt.

 

Na het verzinken kan je het materiaal passiveren om ervoor te zorgen dat zink ongevoelig wordt voor zuurstof. Verzinken is geschikt voor voorwerpen die buiten of in de buurt van water worden gebruikt. Zink wordt voornamelijk gebruikt voor machine onderdelen, meubel onderdelen, jachtbouw en de lampenindustrie. 

  

 

Voor een vrijblijvende prijsopvraag kunt u uw aanvraag indienen. U kunt uw aanvraag mailen naar info@metaalwinkel.nl of bel direct met één van onze medewerkers via 010 - 414 83 81.

home > mETAalbewerking > oppervlakte behandelingen

METALEN, BEWERKING EN ENGINEERING​

Onze producten

Metaalbewerkingen

Metaal bewerkingen:

METAALWINKEL logo

This is a mockup. Publish to view how it will appear live.