Oppervlakte behandelingen​

 

De Metaalwinkel biedt tal van oppervlakte behandelingen aan. Hieronder het overzicht aan behandelingen die wij leveren.

 

 • Kleuren van metaal (epoxeren / poedercoaten)
 • Anodiseren / eloxeren
 • Elektrolytisch verzinken
 • Slijpen en polijsten
 • Elektrolytisch polijsten
 • Verzilveren
 • Vertinnen
 • Vergulden
 • Beitsen en passiveren
 • Chromateren
 • Vernikkelen en verchromen
 • Galvanisch vernikkelen
 • Chemisch vernikkelen

 

Voor een vrijblijvende prijsopgave kunt u uw aanvraag indienen. U kunt u uw aanvraag mailen naar info@metaalwinkel.nl of bel direct met één van onze medewerkers via 010 - 414 83 81.

 

Kleuren van metaal 

Het kleuren van metaal kan door middel van het poedercoaten en epoxeren.

Moffelen is het onder temperatuur uitharden of verharden van materialen zoals natlakken (verf onder andere moffelprimers/-surfacers en moffellakken) en poederlakken.

 

Poedercoaten

Poedercoaten (of poederlakken) is een manier om metaalproducten van een fraaie, krasbestendige, gemoffelde laag te voorzien. Hierin wordt poeder via spuitrobots elektrostatisch op het materiaal aangebracht.

 

Wil je poedercoaten voor buitentoepassingen als eindlaag gebruiken, dan is alleen polyester (of polyurethaan, of acrylaat) geschikt.

 

Epoxeren

Epoxeren is een benaming voor het aanbrengen van een epoxypoedercoating voor binnen-toepassing. Een epoxy is niet UV-bestendig.

 

Anodiseren / Eloxeren 

Het anodiseren of eloxeren is een manier om aluminium en titanium te voorzien van een oxidelaag.

 

De laag van 0,1 mu geeft bij corrosieve omgevingen op sommige legeringen niet altijd voldoende bescherming. Er ontstaat puntvormige aantasting, meestal omgeven door een witachtig poeder. Doorgaans krijgt de oxide laag na 1 of 2 jaar toch gelegenheid om volkomen te sluiten, soms echter gaat de aantasting door en vallen er gaten in het aluminium (verkankeren in de volksmond).

 

Door middel van anodiseren of eloxeren kan men de natuurlijke oxide-laag verbeteren tot 3 t/m 25 mu. Een dikte van ca. 20 mu geeft in industriële omgeving en aan zee ruim voldoende bescherming.

 

Elektrolytisch verzinken   

Elektrolytisch verzinken is het aanbrengen van een dun laagje zink op metalen. Het wordt voornamelijk toegepast voor de bescherming van het staal.

 

De zinklaag is onedeler dan het grondmateriaal en offert zich op bij het optreden van corrosie. Het grondmateriaal is kathodisch beschermd, waardoor de zinklaag al bij geringe laagdikte bescherming biedt.

 

Toepassing verzinkt ijzer

 • Buizen van hekwerken en sierhekken
 • Constructies voor hallen en loodsen
 • Brandtrappen aan de buitenkant van een gebouw
 • Leuningen voor bruggen, stadions etc.
 • Fietsenrek
 • Vangrails

 

Slijpen en polijsten  

Het slijpen of polijsten wordt toegepast om het oppervlakte te verfraaien, de oppervlakte eigenschappen te verbeteren, of als voorbewerking voor een deklaag.

 

Bij het slijpen worden de grove beschadigingen of materiaalstructuur door afname van materiaal weggehaald. Afhankelijk van de kwaliteit van het oppervlakte wordt begonnen met het slijpen van een grove korrel. Na het grofslijpen wordt het materiaal in stappen steeds fijner geslepen. Uiteindelijk kan het oppervlakte nog geborsteld of gepolijst worden, voor een mooie structuur.

 

Als producten geslepen of gepolijst moeten worden is het belangrijk dat hier al tijdens ontwerpfase rekening mee gehouden wordt. De te slijpen delen moeten namelijk goed bereikbaar kunnen zijn voor het slijpgereedschap.

 

Mogelijke uitvoeringen

 • Geslepen (in verschillende korrels)
 • Geborsteld
 • Ge-scotchbride (mat/half-glans)
 • Hoogglans gepolijst

 

Toepassing slijpen / polijsten

 • Hoogglans (voorbewerking voor het verchromen van staal, messing, koper, aluminium en zamac)
 • Chemie / voedingsmiddelenindustrie (hoe gladder, hoe minder adhesie van het product)
 • Slijpen van restauratiewerk

 

Elektrolytisch polijsten

Bij het elektrolytisch polijsten wordt er een laag materiaal opgelost. Hierbij lossen de ‘pieken’ van het materiaaloppervlak sneller op dan de ‘dalen’. Het oppervlak wordt hierdoor gladder en gaat glanzen.

  

Het elektrolytisch polijsten wordt voornamelijk toegepast op rvs, maar ook op koper en messing. Bij het elektrolytisch polijsten van rvs wordt het materiaal meer corrosiebestendig, worden alle verontreinigingen uit het oppervlakte opgelost en wordt het oppervlak extreem passief.

 

Naast het elektrolytisch polijsten kun je ook nog mechanisch polijsten. Het mechanisch gepolijste oppervlak vertoont een grillige en puntige structuur, terwijl het elektrolytisch gepolijste oppervlak een egalere, heuvelachtige structuur heeft. Hierdoor heeft het elektrolytische oppervlak veel betere adhesie-eigenschappen en is er veel minder kans op bacteriëngroei in de poriën.

 

Doordat het een elektrolytisch proces betreft moet rekening gehouden worden met onregelmatige stroomverdeling over het product. In hoeken en binnenzijden zal de polijstende werking minder zijn, tenzij hulpkathoden worden ingebouwd.

 

Verzilveren

Verzilveren is het aanbrengen van een laag zilver op het oppervlak. Zilver heeft een witte kleur, is zacht en rekbaar en heeft de beste geleidbaarheid voor elektriciteit en warmte. Het is een edel metaal waardoor het aan de lucht niet oxideert. Onder invloed van zwavelverbindingen kan wel een bruin/zwarte verkleuring ontstaan. Verder heeft zilver een goed reflecterend vermogen en is het goed bestand tegen bepaalde chemicaliën.

 

De zilverlagen kunnen glanzend worden neergeslagen en eventueel worden nagepolijst. Voor een verbeterde glans wordt soms een glansnikkellaag als onderlaag toegepast.

 

Toepassing verzilveren

 • Servies
 • Bestek
 • Horloges
 • Sieraden
 • Elektrotechniek

 

Vertinnen

Vertinnen is het aanbrengen van een laag tin op het oppervlak, dit wordt toegepast om binnendringend vocht te voorkomen. Het kan worden toegepast om alle metalen.

 

Bij het vertinnen ontstaat een glanzende, witte laag. Tin is zeer rekbaar, goed soldeerbaar en in bepaalde omstandigheden ook goed corrosiebestendig.

 

Toepassing vertinnen

 • Elektronica
 • Conserveren industrie

 

Vergulden   

Het vergulden is het aanbrengen van laag goud op het oppervlak en wordt toegepast om het product te verfraaien.

 

Goud is zeer edel en hierdoor zeer goed corrosiebestendig. Vergulden kan in zuivere vorm of in legeringslagen worden aangebracht. In zuivere vorm is het goud mooi van kleur en erg zacht (ca. 60 HV) en rekbaar. Als legeringselementen worden toegevoegd wordt de laag harder (haalbaar tot 25- HV).

 

Goud is een minder goede geleider dan zilver, echter doordat goud ook na langere tijd niet oxideert (ook niet in de verontreinigde atmosfeer) is de contactweerstand laag en constant.

 

Toepassing vergulden

 • Elektrotechniek (connectors en insteekcontacten)
 • Verfraaiing

 

Beitsen en passiveren    

Beitsen is het aanbrengen van een laag om het oppervlak te beschermen tegen weersomstandigheden. Passiveren is het aanbrengen of herstellen van de chroomoxidehuid van het materiaal.

 

De belangrijkste elementen tijdens het bewerken zijn waterstoffluoride en salpeterzuur. Het waterstoffluoride verzorgt de beitsende werking. Hierdoor worden lassen en eventuele gloeihuidresten schoongebeitst. Het salpeterzuur zorgt ervoor dat over het gehele oppervlak de chroomoxidehuid wordt hersteld. Dit noemen we ‘passiveren’.

 

Na het beitsen en passiveren worden voornamelijk gelaste producten nog schoongemaakt met stoom om de losgebeitste lasverkleuring te verwijderen.

 

Chromateren  

Chromateren is een chemische bewerking waarbij er een chromaatlaag ontstaat. Chromaatlagen op aluminium zijn relatief harde, dunne en slijtvaste lagen. Het wordt toegepast als ondergrond voor laklagen omdat ze een goede verfhechting geven. Daarnaast wordt het als ‘eindlaag’ gebruikt vanwege zijn  corrosiewerende werking.

 

Omdat Cr6 vanwege regelgeving (RoHS / ELV) ongewenst is hebben wij voor andere markten een Cr6-vrij passiveersysteem voor aluminium. Dit is het Surtec 650 systeem gebaseerd op driewaardig chroom. Deze laag is qua eigenschappen vergelijkbaar met de gewonnen chromaatlagen, ze zijn echter vrijwel blank met een lichte blauwe gloed.

 

Het geel- en blank chromateerproces van de Metaalwinkel voldoet aan de MIL-specificaties (MIL-C-5541E).

 

Vernikkelen en verchromen

Het vernikkelen en verchromen wordt toegepast voor de verfraaiing en corrosiebestendigheid van het materiaal te verbeteren. Nikkel is een geelachtig metaal, chroom is blauwwit van kleur. Nikkel kan goed worden gesoldeerd en heeft een lichtreflectie.

 

Het is mogelijk om het metaal duplex te vernikkelen, hierdoor wordt het extra corrosiebestendig. Deze laag kan naderhand ook weer worden verchroomd.

Voor een goede corrosiebestendigheid moet de nikkellaag het grondmateriaal afsluiten van de omgeving en dus porie-dicht zijn. De laag moet afhankelijk van de ondergrond minimaal 20 t/m 50 µm zijn.

 

Worden er hoge eisen gesteld aan het uiterlijk van het materiaal? Dan is het verstandig om het product voorafgaand aan het vernikkelen en verchromen te slijpen, borstelen of te polijsten. Elke oneffenheid in het grondmateriaal wordt, vooral bij een glanzende nikkellaag, extra benadrukt.

 

Mogelijke uitvoeringen van de nikkellaag

 • Mat
 • Halfglazend
 • Hoogglazend

 

Galvanisch vernikkelen

Galvanisch vernikkelen, ook wel elektrolytisch vernikkelen genoemd is een proces om het metaal te beschermen tegen corrosie. Het metaal wordt in een bad gehangen, hierbij wordt het door middel van elektrolyse vernikkeld. Galvanisch vernikkelen is relatief hard, taai, slijtvast en binnenshuis corrosiebestendig.

 

Nikkel is niet aanloopbestendig en zal bij aanraking met de buitenlucht donker verkleuren. Het kan zelfs bij grote laagdikte poriën bevatten waardoor er op staal grondmetaalcorrosie kan optreden.

 

Toepassing 

 • Ter bescherming van koper
 • Ter bescherming van messing

 

Chemisch vernikkelen 

Chemisch verknikkelen is het aanbrengen van een nikkel-fosfor composietlaag. Dit wordt toegepast voor het aanbrengen van een beschermlaag tegen corrosie. De nikkellaag is meer slijtvast en corrosiebestendig dan galvanisch vernikkelen. De nikkellaag heeft afhankelijk van de ondergrond een glanzend uiterlijk.

 

Door een warmtebehandeling kan de hardheid wordt verhoogd tot ca. 1.000 HV, dit is vergelijkbaar met hardchroom.  De laag heeft een uniforme dikte over het gehele product en kan zeer nauwkeurig worden aangebracht. 

home > mETAal bewerking > oppervlakte behandelingen

METALEN, BEWERKING EN ENGINEERING​

Onze producten

Metaal bewerkingen

Metaal bewerkingen:

METAALWINKEL logo