METALEN, BEWERKING EN ENGINEERING​

Wat is een draadvonkmachine​?

Een draadvonkmachine is een computer gestuurde machine waarmee zeer dunne producten doormiddel van figuurzagen de gewenste vorm kunnen krijgen. Via een dunne messing draad vindt er vonkoverslag plaats, waardoor het materiaal nauwkeurig kan worden gesneden. De draad wordt tijdens de bewerking afgewikkeld, waardoor de draad constant vernieuwd wordt. Er wordt gebruikt gemaakt van twee elektrodes die onder spanning staan; het werkstuk en de deerodeerdraad. Het draadvonken is een verspanningstechniek om elektrisch geleidende materialen te kunnen bewerken.

 

De draadvonkmachine wordt vaak gebruikt om prototypes, machine onderdelen, matrijzen en mallen te ontwikkelen.

 

Het proces draadvonken wordt ook wel EDM, wire-EDM of draaderoden genoemd.

 

Voordelen draadvonken

 

  • Geschikt voor uiterst nauwkeurige vormen
  • De hardheid van het materiaal heeft alleen invloed op de bewerkingssnelheid
  • Lastige en precieze vormen kunnen worden uitgesneden
  • Het draadvonken kan onbemand worden uitgevoerd
  • Geen bramen en geen nabewerking

 

Wat is het verschil tussen draadvonken, zinkvonken of vonkboren?

Er zijn diverse vonkverspaningstechnieken die gebruikt kunnen worden. Je hebt het draadvonken, zinkvonken en het vonkboren. Bekijk hieronder de verschillen

 

Draadvonken

Draadvonken is het onder spanning brengen van een dunne messing draad, waardoor er vonkoverslag plaats vindt en het materiaal zijn gewenste vorm kan krijgen. Deze techniek wordt toegepast wanneer er een vorm uit het materiaal moet worden gehaald.

 

Zinkvonken

Een voorgevormde matrijs wordt onder spanning gebracht en zinkt in het te bewerken materiaal, waarna het zijn gewenste vorm krijgt. Het produceren van de matrijzen voor een enkel stuk is een relatief duur proces. Vind er seriewerk plaats dan wordt deze vorm weer voordeliger.

 

Vonkboren

Bij het vonkboren wordt er via dunne buisvormige electrode kleine ronde gaten gevonkt in het materiaal. Deze vorm is minder nauwkeurig, maar voordeliger dan bij het zinkvonken. Deze techniek wordt toegepast wanneer er een gat in het materiaal moet worden gemaakt.

Aluminium T-profiel
METAALWINKEL logo

This is a mockup. Publish to view how it will appear live.