METALEN, BEWERKING EN ENGINEERING​

Wat is een watersnijmachine​?

De watersnijmachine is een machine die met behulp van water en abrasief uiterst precies stukken uit metaal, kunststof of steenachtige metalen kan snijden. Via de computer wordt de gewenste tekening ingeladen, waarna de waterstraal onder een druk van 4000 bar de vorm uit het metaal snijdt. Het waterstraalsnijden is een geavanceerde hightech service die vaak wordt gebruikt om logo’s, nummerborden of andere vormen uit metaal te laten snijden.

 

De eerste vorm van het waterstraalsnijden stamt uit 1930. Vervolgens is de techniek verder ontwikkeld zoals we het hedendaags kennen.

 

Waarom dé watersnijder in plaats van een lasersnijder of plasmasnijder?

In het verleden werd er een lasersnijmachine of plasmasnijmachine gebruikt om vormen uit metaal te snijden. Het nadeel van deze machines is dat ze beide warmte gebruiken om vormen uit het metaal te snijden. Door deze warmte kunnen vervormingen ontstaan.

 

Het nadeel van een lasersnijder is dat het beperkingen heeft in het snijden van plaatmateriaal tot maximaal 20 - 25 mm. Hierdoor wordt er al snel voor het plasmasnijden gekozen, echter is het plasmasnijden een relatief duur proces. De watersnijmachine kan dikker plaatmateriaal snijden dan de lasersijmachine en is goedkoper dan het plasmasnijden, waardoor het een perfect alternatief is voor deze twee machines.

 

Voordelen gebruik watersnijmachine

Het werken met de watersnijmachine brengt enkele voordelen met zich mee. Bekijk hieronder wat de voordelen zijn van het werken met een watersnijmachine.

 

  • Verkrijg vrijwel braamloze snedes, waardoor er geen nabewerking hoeft worden gedaan.
  • Kan door het koelproces materialen met een laag smeltpunt snijden
  • De kwaliteit en eigenschappen van het bewerkte materiaal worden niet aangetast
  • Het watersnijden brengt geen verkleuring met zich mee
  • Het watersnijden brengt geen vervorming aan op het materiaal
  • Er worden geen chemische stoffen gebruikt waardoor er giftige dampen vrij komen.

 

Nadelen gebruik watersnijmachine

Iedere machine kent zijn voor- en nadelen zo ook de watersnijmachine. De nadelen van de watersnijmachine zijn hieronder terug te vinden.

 

  • De waterstraalsnijder werkt met behulp van water en abrasief. Sommige materialen (papier, karton, hout) zijn vocht absorberend waardoor ze ongeschikt zijn om te watersnijden.
  • Fluorescerende kleurstoffen kunnen niet bewerkt worden met de waterstraalmachine. Er kan rookontwikkeling ontstaan tijdens de bewerking met de waterstraalsnijder.
  • Kleine werkstukken kunnen niet worden vastgezet, waardoor het de precieze snede mist.

 

Kerstcadeau tip!

Wij krijgen rond kerst altijd erg veel aanvragen binnen van bedrijven die hun bedrijfslogo of ontwerp op metaal willen vastleggen. Erg leuk ook om als relatiegeschenk weg te geven! 

Watersnijmachine
METAALWINKEL logo

This is a mockup. Publish to view how it will appear live.