Tips

  • Denk goed na over de grootte van je vlonder. De vlonder moet in verhouding staan met het meubilair dat je op het terras wilt gaan plaatsen.
  • Planken haaks geplaatst op de tuin, trekken de aandacht naar de tuin. Planken evenwijdig aan de muur, benadrukken de breedte van de vlonder.
  • Plaats de vlonder op minimaal 15 cm hoogte, zodat er genoeg ventilatie aanwezig is.
  • Plaats je de vlonder direct naast de deur, zorg er dan voor dat de vlonder minimaal 2 cm onder de drempelhoogte komt te liggen.

 

Welke gereedschappen heb ik nodig?

Welke gereedschappen heb ik nodig om aan de slag te gaan met mijn vlonder? Zorg ervoor dat je minimaal beschikt over:

 

  • Werkhandschoenen
  • Rolmaat
  • Pinnen / touw
  • Waterpas
  • Paalhamer
  • Ringsleutel

 

Kom langs in de winkel voor de gereedschappen die niet direct in de webshop te bestellen zijn.

 

Welke materialen heb ik nodig?

Hieronder de materialen die je nodig hebt tijdens het aanleggen van je vlonder:

 

  • Stalen verzinkte buizen van Easyclamp
  • Aluminium rechthoekige buizen (op maat gesneden)
  • Aluminium L-profielen
  • Koppelingen
  • Rubberplaat
  • Slotbouten
  • Houten planken
  • Worteldoek

 

Kom langs in de winkel voor de materialen die niet direct in de webshop te bestellen zijn.

 

Fundering

De fundering zorgt ervoor dat het raamwerk niet verzakt. 

 

1. In ons voorbeeld hebben we stalen verzinkte Easyclamp buizen de grond in geslagen. Dit materiaal is gekozen doordat het minder snel verzakt dan de traditionele houten steunpalen. Maak je toch liever gebruik van een gecertificeerd bouwsysteem? Kies dan voor de aluminium buizen van Kee Klamp. Zorg ervoor dat je genoeg steunpilaren de grond inslaat zodat het gehele oppervlak genoeg ondersteund wordt. 

2. Plaats de koppelingen op de steunpilaren. 

3. Plaats SBR rubberplaten op de bovenkant van de koppelingen, zodat het raamwerk niet direct op de koppelingen rust.

 

Laat een medewerker van de Metaalwinkel mee denken over het aantal buizen dat je nodig hebt voor de fundering van je vlonder.

 

Raamwerk

Voor het raamwerk van de vlonder kun je uit verschillende materialen kiezen. Vaak wordt er voor een houten raamwerk gekozen, dit raamwerk gaat echter maar een aantal jaar mee waarna het al tekenen gaat vertonen van rotten. Om dit te voorkomen kun je ook voor een aluminium raamwerk kiezen. Dit raamwerk gaat tientallen jaren mee en is onderhoudsvrij!

 

1. Reken uit hoeveel rechthoekige aluminium buizen je nodig hebt voor het oppervlak en laat dit op maat snijden. Boor vervolgens gaten in de buizen op de plekken waar de L-profielen verbonden worden met de buizen.

2. Houd vervolgens rekening met het aantal hoeken dat je nodig hebt voor het raamwerk. Om het raamwerk met elkaar te verbinden zijn er aluminium L-profielen gebruikt. In deze profielen zijn vervolgens twee gaten geboord waar de slotbouten op kunnen worden bevestigd. Het aantal benodigde slotbouten is afhankelijk van de dikte van de gebruikte buizen. Hoe dikker de buizen hoe minder slotbouten er nodig zijn.

3. Om de profielen van het raamwerk aan elkaar vast te maken is er gekozen voor een stevige constructie door middel van slotbouten. Dit zorgt ervoor dat de constructie stijver en meer betrouwbaar wordt. Je kan er ook voor kiezen om de profielen vast te maken met behulp van schroeven.

 

Laat een medewerker van de Metaalwinkel mee denken over de afstand van de buizen in het raamwerk (gaten) en over het aantal slotbouten dat je moet gebruiken.

 

Vlonder bevestigen aan de woning

Wil je dat de vlonder mooi aansluit op de woning? Let er dan goed op dat je voor een stevige verbinding kiest! In ons voorbeeld is er gekozen om de vlonder direct vast te maken aan de woning.

 

1. Dit is gedaan door eerst een gat te boren op de plaats waar de bevestiging met de woning plaats vindt. Het aantal bevestigingen is afhankelijk van de oppervlakte van de vlonder. Zorg ervoor dat je minimaal drie bevestigingspunten hebt voor een stevige verbinding met de woning.

2. Hierna zijn er staal verzinkte draadeinden door de aluminium buizen verwerkt.

3. Vervolgens is de verbinding door middel van een chemisch anker aan elkaar bevestigd. Het chemisch anker van Smart Sirp 170 is hiervoor gebruikt.

 

Onkruid

Om te zorgen dat het onkruid niet door je vlonder naar boven groeit is het belangrijk dat je eerst een doek over het raamwerk heen legt. Dit doek vertraagt het doorgroeien van het onkruid op je terras en zorgt ervoor dat nieuwe zaadjes niet de bodem kunnen bereiken. Het bereiken van onkruid op je terras kan nooit helemaal gestopt worden. Dit doek zorgt ervoor dat het onkruid de eerste jaren je terras niet bereikt.

 

1. Het worteldoek wordt geplaatst nadat het raamwerk is bevestigd.

 

Bescherming van het materiaal

Voordat je enthousiast begint met het plaatsen van de fundering of het raamwerk is het verstandig om eerst de materialen door te nemen met een medewerker van de Metaalwinkel. Onze medewerkers kunnen je precies vertellen welke bewerkingen er nodig zijn om de materialen de juiste eigenschappen mee te geven.

 

De houten planken in dit voorbeeld zijn gebeitst, dit zorgt ervoor dat het materiaal een extra dekkende beschermlaag krijgt, waardoor de planken langer in goede conditie blijven. In de buitenlucht bij wisselende weersomstandigheden is dit zeer belangrijk. De aluminium profielen zijn niet geanodiseerd. Het anodiseren zorgt ervoor dat het materiaal niet gaat oxideren. Hier is voor gekozen omdat de aluminium profielen niet zichtbaar zijn en de lichte oxidatie die ontstaat te verwaarlozen is.

 

Wil je meer weten over oppervlaktebehandelingen van het materiaal? Kijk op de productpagina van oppervlaktebehandelingen voor meer informatie.

 

Onderhoud

Om de planken op de vlonder langdurig in goede conditie te houden is het belangrijk dat je de vlonder jaarlijks onderhoudt.

 

  • Jaarlijkse schoonmaak van de vlonder met een reinigingsmiddel. Dit is om mos en algen te verwijderen. Na de schoonmaak zal je de planken weer met olie moeten behandelen.
  • Jaarlijkse controle op losse planken en versplinterd hout.

Zomerklus - Vlonder

Ben je al klaar voor de zomerklus? 

De zomerklus komt eraan! Je hebt nu alle tijd om lekker te klussen en je woning te verfraaien. Deze week behandelen we de “Vlonder”. 

 

De vlonder - Geen last meer van rottend houtwerk!

Heb je geen zin om na een aantal jaar de vlonder alweer te moeten renoveren wegens rottend houtwerk? Gebruik dan nu een aluminium frame als raamwerk voor je vlonder! Dit raamwerk gaat tientallen jaren mee en is onderhoudsvrij!

 

De vlonder is onderdeel van het terras, waar je in de zomermaanden heerlijk op kunt genieten. Na het dromen over je terras, rust nu eerst de vraag “Hoe maak ik dit?”.

 

Stappenplan

  1. Zet het oppervlak van de vlonder uit met een touw of pinnen
  2. Verwijder onkruid of overige oneffenheden op de grond
  3. Maak de grond waterpas
  4. Plaats steunpilaren op het oppervlak
  5. Plaats koppelingen op de steunpilaren
  6. Plaats een SBR-rubberplaat op de koppelingen
  7. Bouw het raamwerk door de aluminium profielen met elkaar te verbinden
  8. Laat het raamwerk rusten op de koppelingen
  9. Plaats een doek om het doorgroeien van onkruid tegen te gaan
  10. Plaats de planken op het raamwerk (zorg voor een tussenruimte van 5-10 mm per plank)
  11. Bewerk je houten planken met olie om het verouderingsproces van de planken natuurlijk te laten verlopen.

 

 

METAALWINKEL logo

METALEN, BEWERKING EN ENGINEERING​

Metaalwinkel WhatsApp